Bericht uit de Natuurtuin
De Natuurtuin ( tuin 21 ) is een bijenstal rijker, vakkundig en met liefde gemaakt door Bram Wesseling. Bezoekers van de tuin kunnen nu op een veilige manier door een raamwerk naar de bijen kijken. Momenteel staan er vijf bijenkasten, die door twee imkers worden verzorgd. Behalve honingbijen zijn er ook veel wilde bijen en hommels op de tuin te zien. Wilde bijen steken niet, omdat ze geen volk hoeven te verdedigen.
Oproep: Wie het leuk vindt om op de Natuurtuin als vrijwilliger te komen helpen kan zich opgeven bij Harry Crama tuin 22 . Groetjes Harry.
Bijenzwerm?
De Imker bellen. Rigarda Hartog nummer 020-4975877
Hoe is het mogelijk…
Hoewel het eigenlijk vakantie is en het clubblad eigenlijk niet verschijnt, heb ik toch een berichtje wat ik graag met jullie allen wil delen.
Onlangs was ik bezig om onkruid te wieden aan de binnenkant van de haag, ik was al een tijdje bezig, toen mijn hart ineens sneller begon te kloppen. Wat was dat daar? Een groen plantje met lange dunne bladeren met daarop vlekjes. Ik ben wel eens in Drenthe iets dergelijks tegengekomen wat een Orchis bleek te zijn, die je in het veengebied in Drenthe vaker tegenkomt. Ik dacht hier meteen aan, maar ik ben geen kenner ( welgeïnteresseerde ) dus goede raad was duur. Kwam er maar iemand langs die ik het even kon vragen. Je zult het niet geloven ,maar op dat moment zie ik Harry Crama aan komen fietsen. Even laten stoppen dus en gevraagd. Ja , dus ook hij denkt een gevlekte Orchis net wat ik al dacht. Samen met Freek halen we hem uit de haag en zetten hem in een grote bloempot , Ineens staan Martin en Henk ook bij ons om hem te bekijken. Ik vind dit best een vondst.
De Orchis staat nu al een paar dagen in de koude bak in een bloempot, maar na het lezen van wat Wikipedia over deze plant schrijft, dat hij in symbiose leeft met een schimmel ( en die zit in de houtsnippers die onder de haag liggen) hebben we toch besloten om hem weer in het plekje achter de haag terug te plaatsen Freek zal dat heel voorzichtig doen, want we zijn heel blij met onze mooie vondst. En we zijn heel benieuwd of hij in bloei komt, daarover later dit jaar misschien meer.
Via Wikipedia vond ik de volgende tekst: Gevlekte Orchis. De gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata) is een vaste plant, die behoort tot de familie van de Orchideeën. De plant staat op de Nederlandse rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant is wettelijk beschermd. Hij komt voor in Eur-Azië.
Het is een 30-50cm hoge overblijvende plant met een knol en zonder bladrozet. De plant bloeit in juni/juli met lila kleurige tweezijdig symmetrische bloemen. Op de bloem zit een donkerpaars honingmerk. De bloeiwijze is een aar. Het groene stengelomvattende lancet gevormde blad is gevlekt en onderaan dofgroen. Het blad is 6-10 cm lang en 1-2 cm breed en vrij spits .
De Gevlekte Orchis verspreidt zich via stoffijn zaad. Het fijne zaad bevat geen reserve voedsel en kiemt alleen als een wortelschimmel het zaad binnendringt. Voor het overleven van de plant isdeze aangewezen op een symbiose met een bodemschimmel. De plant groeit op matig voedselrijke natte tot vochtige grond in grasland, op heidevelden of in de duinen. Tot zover Wikipedia.
Er zijn heel veel mensen op de tuin, die onlangs houtsnippers gehaald hebben van het parkeer terrein, kijk eens goed misschien zit er bij u ook wel zo’n prachtige plant tussen , wie weet… Wij zijn er tenminste blij mee. Rest mij jullie allemaal een fijne zomer en vakantie te wensen. Rita Keizer-Blok (tuin 42) Bronvermelding.
Dahliaclub zoekt nieuwe leden.
Het kan toch niet zo zijn dat de vereniging tegen het 100 jarig bestaan geen dahliatentoonstelling meer heeft. Samen een middagje of ochtendje aan deze bloemen te werken dat leidt tot eensgezindheid. Laten we de schouders er onderzetten en zorgen voor een paar mooie tentoonstellingen. Ik reken op u. Vragen en opgave bij : Bram Wesseling tuin no; 49
Een oproep aan de leden.
Ook voor de hagen op het pad moet het onkruid vrij gehouden worden. Dus leden denk hieraan. Laat het complex het aanzien waard zijn. Zorg dat ook de greppels vrij van onkruid zijn. En laat het onkruid niet in zaad schieten daar heeft u last van maar uw buren helemaal . NATUURLIJK TUINIEREN wil niet zeggen dat het hoge grassoorten / grasaren en pluiszaden, div onkruid soorten weelderig en ongestoort kan laten groeien plus uit te laten zaaien op uw tuin en dat van de buren , houd ze kort en/of ruim ze op zodat de buren er geen last van hebben en zorg dat afgedekte stukken grond ( beperkt) die met karton bedekt worden met een schoon laagje aarde of stro worden afgedekt. Als u karton gebruikt géén bedrukt karton vanwegen drukinkt. De tuin is geen papier recycling bedrijf maar kan heel goed werken tegen onkruid het bodemleven vernietigt onkruid en karton en laat compost achter. Maai op tijd het gras / grasveld. Maak het u niet te moeilijk door tussen de houten bakken gras te laten groeien , dit is moeilijk te maaien .Tuinieren vraagt tijd, soms erg veel tijd. Spit de graspollen die u verwijderd twee steek onder zo verhoogt u uw tuin en breng het niet weg. Het vergaat en wordt prima aarde Verder wens ik iedereen een prettige vacantie en laat de buren even weten dat er iemand uw tuin bij houdt zodat ze deze personen niet aan hoeven te spreken van wat doet u daar op deze tuin. Hr.gr. red:
Wat is onkruid?
Wat is nu eigelijk onkruid ? Simpelweg zijn onkruiden te omschrijven als planten die ergens in uw tuin groeien waar ze niet gewenst zijn. Of een plant een onkruid is of niet, hangt ook af van de soort tuin die u wilt of heeft. Voor de liefhebber van een wilde siertuin zijn paarse dovennetel en koekoeksbloem wellicht sieraden. Maar iemand die meer van een strakke tuin houdt, ziet deze planten eerder als onkruid dat verwijderd moet worden. Witte wortels, gras en hagewinde, Heermoes ( paardestaart ) zevenblad, paardenbloem, klaversoorten, akkerkers en div andere onkruidsoorten niet op de composthoop Laat de grassen en onkruid niet tot volle bloei komen en daarna in het zaad . daar krijgt u spijt van en de buren een slecht humeur .Trim hoog gras kort en u grasveld maai het op tijd zodat een ieder tevreden is en u geen briefjes krijgt van de tuin keurders .
Leden die willen helpen tijdens de open dagen kunnen zich opgeven bij het secretariaat.
Een tweede nieuwsbrief komt gelijk met het clubblad van juli / augustus uit., dat is rond week 30.